19-04-2009 | Драгомир Ставрев |

ЦъркваКрасногорск е град в Русия, административен център на Красногорски район, Московска област. Население му е около 100 000 жители (2008 година). Градът е разположен на река Москва, на около 22 км северо-заподно от центъра на столицата на Русия – Москва.

На мястото на днешния град през 19-ти век е имало няколко села – Баники, Павшино, Черново и др. През 1922 година Павшино получава статут на селище от градски тип в чийто състав влиза и село Баники. През 1926-1927 година в Баники е преместен Подолския механичен завод. През 1932 година е построено работническо селище наречено – Красногорск. На 7 октомври 1940 година с указ на на Президиума на Върховния съвет на СССР, селището Красногорск е обявено за град.

Паметник на ПушкинПо-голямата част от населението на града работи в Москва. Основно предприятие на града е Красногорски завод “С. А. Зверев”, произвеждащ оптически и оптическо-електронни прибори за военни и граждански нужди, в това число известните фотоапарати “Зенит”. Има и завод за производство на гипсови изделия, хлебозавод, издателско-полиграфичен комплекс “Екстра-М”.

Побратимени градове на Красногорск: Сливница (България), Изюм (Украйна), Ирпен (Украйна), Маниковка (Украйна), Кореличи (Белорусия), Тукумс (Латвия), Плунге (Литва), Вонгровец (Полша), Хоирле (Холандия), Хехщад-Айш (Германия).

Източници и допълнителна информация

1 коментар към “Красногорск (Русия)”


    Връзки към тази страница

    1. […] представители от побратимения на Сливница град – Красногорск, които приветстваха жителите и присъстващите по […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!