12-07-2010 | Драгомир Ставрев |

Село Пищане се намира в Община Сливница. Разположено е в планински район със средна надморска височина 855м. През средата на селото протича рекичка.

Съборът на Пищане е на 28 август (Голяма Богородица). Тогава се прави курбан за здраве и всички се събират около черквата, за да хапнат заедно.

Името на селото произлиза от правените по времето на робството дървени свирки – пищялки. Съгласно преданието, селяните слагали по едно дете на всеки хълм да пази дали идват еничарите. Види ли ги, то започвало да свири на тези свирки, които се чували толкова силно, че всички разбирали за неканените. Тогава те скривали децата си в нивите и така не се разделяли с рожбите си чрез кръвен данък.

Снимки от село Пищане:

3 коментара и връзки към “Село Пищане”

 1. aman says:

  Всъшност преданията, освен това са още две. Едното е вероятно по-старият и верният вариант на написаното, а именно. Тъй като района на селото първоначално е бил изключително гора, ранните заселници са използвали пищялки, за да се намерят и да сигнализират кой къде е, като от там идва името, дадено им от съседните села. Собственото ранно име според преданията било Драгомирово или Добромирово.
  Второто предание е, че името на селото идва директно от глагола “пищя”, защото в определен период от време там е върлувала турска или кърджалийска банда и хората са “пропищели” от насилниците, затова и така останало името. В подкрепа на тезата са топонимии като “Мучи баба” (не идва от турски, което горе долу би значело хълма на телетата, а от това че бандити взели воловете на възрастна жена, впрегнали я в каруцата и я накарали да я тегли, затова тя мучала като теле) и др.
  Но тъй като в този район няма регистрирано силно османско присъствие, освен в краткото време на Кара Фейзи, а и като цяло топонимията е много миролюбива и селото никога не е било толкова богато, че да представлява интерес за грабителски набези, а още по-малко е било обект на данъка девшерме, по вероятен за произхода на името е вариантът на преданието за пищялките и гората. Иначе легендите, в които са намесени турци и героични прояви са хубави, но освен това с името и с една местност “Човеча глава”, други предания, истории или спомени и споменавания на османско присъствие и активни действия в района няма.

 2. А да сте чували около селото да е имало манастир от времето на Първо българско царство, строен по нареждане на цар Петър I?
  Защото по-нагоре в Бурела има легенда за 4 манастира строени по това време в този регион около селата Дреатин, Владиславци, Драгоил и … Пищане.
  И първите три ги знам къде са, но за Пищане не намерих нищо.
  Ето един от горните (скоро ще представя и каквото има от другите): http://strannik.bg/o/6186/nede.....sandrijski
  Поздрави!


Връзки към тази страница

 1. […] Бърложница, Гургулят, Гълъбовци, Драготинци, Извор, Пищане, Повалиръж, Радуловци и […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!