14-07-2010 | Драгомир Ставрев |

Село Опицвет се намира в Община Костинброд на 31 км от София и на 8 км от град Сливница. От селото извира река Блато, която се влива в река Искър.

През 2008г. в центъра на селото е открит паметник на загиналите, във войните за национално обединение на България, офицери и войници от с. Опицвет. Той е изграден от сив мрамор, върху който с позлатени букви са изписани имената на загиналите и стиха на Иван Вазов: “Българийо, за тебе те умряха!”.

В селото се намира една от най-добрите мандри за производство на бяло саламурено сирене в България – мандра “Опицвет” (opitzvet.com, opitsvet.com).

Според едно предание първото име на селото е Омайцвет. По време на турското робство, агата който управлявал района поискал най-хубавото момиче в селото – Цвета. Тя не искала да му пристане и се упоила с някаква билка, но агата не се отказал от “омайната Цвета” и я убил в района на днешното село.

Събора на Опицвет е седмицата след Велик ден (Томина неделя).

Още за село Опицвет в Уикипедия.

1 коментар към “Село Опицвет”

  1. иво says:

    https://www.youtube.com/watch?v=i-w2_239aNM

    Скандалната Кариера на ГБС близка до ГЕРБ и Община Костинброд, замърсява няколко села наблизо + Онкологичния Център за Деца от редки заболявания.Селата Безден,Опицвет,Богьовци и наоколо са подставени под системен тормоз от Кариерата със свойте взривове и замърсяване на района .Сиреч по този начин района имотите се сринаха жестоко много;)))))Не на последно място е странната позиция на Директора от Онкологичния Център, които мълчи за тези проблеми в района.Питаме така ли ще лекуваме децата и така ли ще развиваме селски туризъм?


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!