19-04-2009 | Драгомир Ставрев |

От края на 2009 година село Алдомировци вече има свой сайт, част от сайта за Община Сливница. Сайтът вече не се поддържа след 2013г.

Село Алдомировци е второто по големина населено място в община Сливница, след град Сливница. Намира се на 4 км от град Сливница и на 34 км от столицата на Република България – София. Населението му е 1434 жители (февруари 2011г.).

Алдомировци е с добре развита инфраструктура. Има изградени поща, здравен център, основно училище “Иван Вазов” и читалище “Светлина”. В центъра на селото е изграден православния храм “Свети Спиридон”.

Село Алдомировци е разпределителна точка към повечето от останалите населени места в Община Сливница – Братушково, Бърложница, Радуловци и Извор, през които се достига до БахалинДраготинциПовалиръж и Пищане.

На височината Мрамора в село Алдомировци се намира Първия войнишки паметник (туристическа информация) в страната, които бе включен в 100-те Национални туристически обекта на България.

На около 1,5 км от ж.п. гара Алдомировци се намира една от забележителностите на селото – Алдомировското блато. Блатото е защитена местност с цел “опазване на естествените местообитания на защитени и редки видове водолюбиви птици и растителните асоциации на 40 вида висши растения”. Площта му е 129,40 хектара. В него се срещат много редки видове растения и водолюбиви птици (бойница, голям гмурец, малък гмурец, черноврат гмурец, дъждосвирец, бял щъркел, малка чайка и други). Тук е и рекордът за уловен бял амур с въдица – 22,700 кг. от 1982 година.
В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 година се водят едни от най-важните сражения от Сръбско-българската война.

Интересен факт е, че на името на селото е именуван хребет, разположен на Антарктида. Алдомирски хребет (Aldomir Ridge) се намира в южната част на полуостров Тринити (Земя Греъм) между ледника Шогрен на запад и ледника Бойдъл на изток. Има дължина 14 километра – между плато Детройт на север-северозапад и залива Шогрен на юг-югоизток, ширина 4,2 километра и височина до 1350 метра в северния му край.

Снимки от село Алдомировци:

14 коментара и връзки към “Село Алдомировци”

  1. Аделина says:

    Мога ли да получа фотографии от Църквата и манастира в Алдомировци – Аделина.


Връзки към тази страница

  1. […] с обща площ 187,4 кв. км. Това са град Сливница и селата: Алдомировци, Братушково, Бърложница, Гълъбовци, Гургулят, […]

  2. […] плоча на входа на училище ОУ “Иван Вазов” в село Алдомировци. За първите години от създаването му разказа г-жа […]

  3. […] (15.12.2009 г. – ГРАО). Това са град Сливница и селата: Алдомировци, Бахалин, Братушково, Бърложница, Гургулят, Гълъбовци, […]

  4. […] височината Мрамора в село Алдомировци (на 4 км от гр. Сливница) се намира Първия войнишки […]

  5. […] Драгоман, Ихтиман, Златица, Костенец, Копривщица, село Алдомировци, Русия и тогавашна […]

  6. […] от София трябва минете през град Сливница, село Алдомировци и по черен път се достига до […]

  7. […] “Иван Вазов”, с. Алдомировци е най-старото училище в областта. То е открито през […]

  8. […] за гости „Паладия“ се намира в село Алдомировци, само на 30 км от София и на 4 км от град Сливница. Къщата […]

  9. […] от град Сливница и на около 1 километър от жп. гара Алдомировци, съвсем близо до международен път […]

  10. […] от София трябва да минете през град Сливница, село Алдомировци и в началото на село Братушково завивате по черния път […]

  11. […] за гости „Даная“ се намира в село Алдомировци, само на 30 км от София и на 4 км от град […]

  12. […] храм “Свети Спиридон” се намира в центъра на село Алдомировци. Това е една от най-старите сгради на територията на […]

  13. […] “Войнишка памет” се намира в китното село Алдомировци, община Сливница. Близостта ѝ до столицата я прави […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!